Hogyan kell szakszerűen telepíteni a műfüvet?

Műfű teraszra – kertbe – erkélyre -medence köré vagy alá 

Műfű telepítése , lerakása

DIY – Csináld magad JÓL a műfű telepítést!

Műfű Guru válaszol

Olvasd el az alábbi cikket, útmutatót, hogy ne kövesd el a piacon elterjedt rossz berögződéseket. Kerüld el, hogy 1-2 éven belül újra kelljen kezdeni az egész telepítést!

Immáron közel 10  éves tapasztalattal rendelkezem a meleg burkolatok, és a műfű kültéri burkolatok értékesítése terén.  Minden tudást, amit magamba szívtam (mert, hogy sosem tanítottak), azt közvetlen a gyáraktól, az ott dolgozó szakemberektől tanultam. Ezenfelül sok mindent le is teszteltem,  és sok munkát, és vásárlást utókövetek. Valahogy az évek során rám ragadt a „Műfű Guru”  jelző is. 🙂

Ezek alapján elmondhatom, hogy ha a következő műfű telepítési irányelveket betartjátok, akkor hosszú éveken keresztül tartós és szép végeredménnyel büszkélkedhettek majd. És a lényeg ez! Nem csak a műfű vásárlás, hanem az, hogy szép, és 15 évig valóban tartós legyen a végeredmény,melynek szerves része a telepítés.

Sajnos az utóbbi időben számos rosszul kivitelezett műfű lerakást, telepítést látok. A legnagyobb gond az, hogy ez terjed is a youtube-on. Szóval bízom benne, hogy sokan olvassátok majd ezt a bejegyzést, és így tudom, hogy sokatoknál tartós és szép lesz a műfű telepítés utáni összkép.

A műfű telepítés nem nehéz feladat, csak be kell tartanunk néhány alapvetően fontos elvet, melyek a következők:

 • 20m2 -es terület felett a műfű széleinek ragasztása (speciális kültéri UV – és fagyálló ragasztóval, nem szilo-val, egyéb ragasztóval) KÖTELEZŐ!
 • A sima műfű leszúró tüskével való rögzítés 20m2 felett, és különösen kutyás udvarba már NEM ELEGENDŐ.
 • A műfű alá közvetlenül TILOS a geotextíliát lefektetni.
 • Csak homokra nem telepíthető a műfű.
 • A műfű időszakos tisztítását, karbantartását főként kutyás udvarok esetében nem szabad elhagyni.

Tehát alapvetően a terület nagysága határozza meg azt, hogy hogyan kell a műfüvet lerögzíteni. De legyen szó akár csak egy 20m2-es területről, a műfű talajra történő telepítése során is, biztosítanunk kell a megfelelő alapot. Ez az ún. műfű alépítmény, és a műfű rétegrendek.

Ha 20m2 alatti területről van szó, akkor elegendő a műfű tekercsek szélein 40-50cm-ként leszúrni egy-egy U alakú műfű tüskét.

Ha 20m2 feletti a terület és / vagy kutyás udvarba kerül telepítésre a műfű a széleket muszáj leragasztani, hiszen a műfű legsérülékenyebb pontjának a szélek számítanak. Ha csak műfű leszúró tüskével rögzítenénk az sajnos az időjárás viszontagságok miatt is igen hamar fel fog jönni, púposodni. A kutyusok pedig erőszeretettel szeretik megkezdeni a műfű széleit, tehát ha azok nincsenek fixen a kerti szegély mentén kialakított belső, kb. 8-10cm széles beton / műanyag vagy fém szegélyhez rögzítve, akkor nem az a kérdés, hogy felszedi-e a kutya, hanem az, hogy mikor. Nem elegendő tehát, hogy a műfű kutyabarát, a telepítésnek is annak kell lennie. Ezenfelül ügyelnünk kell arra, hogy az esetleges illesztéseknél is ne csak a műfű öntapadós illesztő szalagot használjuk, hanem szúrjunk le oda is 50cm-ként egy-egy tüskét. Ezzel biztosítjuk, hogy az illesztések hosszú éveken keresztül fixek legyenek.

Ahogyan a GYIK fül is taglaltuk, nem győzzük hangsúlyozni, hogy TILOS a műfű alá közvetlenül geotextíliát rakni. (Sajnos több olyan műfű lerakása videó terjeng a youtube-on, ami az ellenkezőjét mutatja be, ne higgyünk az ott látottaknak!) Ez igaz a műfű teraszra történő telepítése esetén is! Ne higgyük el, ha azt állítják, “ettől majd puhább lesz ”. Egy kb 2mm-es anyagtól semmi nem lesz puhább. És csak teret adunk annak, hogy a műfű bepenészesedjen, begombásodjon. Ezenfelül a műfű hátoldalán a vízelvezető pontokon keresztül nem csak a víz folyik el, hanem a kellőképpen szellőzik is alatta a terület. A geotextilia nem csak a gyomosodást, de a vízelvezetést, szellőzést is meggátolja.

Továbbá sokszor felmerült a kérdés, hogy a műfű közvetlenül homokra telepíthető-e. Csak homokra nem szabad a műfüvet telepíteni. Habár a vízelvezetése megfelelő lesz, de a kellő stabilitást, alapot nem adja meg. Az alap idővel megsüllyedhet, és a mű gyepszőnyeg a tetején pedig ezáltal sérülhet. Ez főleg igaz akkor, ha nagyobb forgalomnak van kitéve a műfűvel borított terület. A homok, azaz az apró szemcseméretű poros murva ami ált. 2 – 5mm- es a teljes rétegrend befejező rétegére kell, hogy kerüljön, mint szintező, és vízelnyelő réteg.

A műfű szakszerű telepítése tehát kis odafigyeléssel, a megfelelő rétegrendet és kerti szegélyezést, belső beton szegélyt kialakítva egyszerűen elvégezhető. Alapvetően így néz ki a folyamat:  A meglévő gyomos, kopott földet, el kell távolítani, kb. 10-12cm mélyen, amennyire lehet egyenletesen. Kialakítani a keretet, majd a belső szegélyezést, melyhez a műfű széleit ragasztani kell. Utána a vakondhálót kiteríteni, majd arra a geotextília  kerül, a 2 frakciójú murvaréteg kialakítása után a mű gyepszőnyeg kerül a legtetejére. 

A megfelelő és optimális műfű alépítmény rétegrendje tehát pontosan a következő:

(Lentről felfelé haladva, a telepítési sorrendben.)

1. Vakondháló (Különösen fontos a használata a kutyás udvarokban!)

2. Geotextília (Gyomosodás megakadályozására.)

3. 0 – 20mm -es szemcsenagyságú murva (Ezt kötelező legalább 2x- 3x döngölni, hogy stabilizáljuk az alapot.)

4. 2- 5mm-es szemcseméretű poros murva, ha beleesik a tartományba. (1x- 2x döngöljük le.)

5. Műfű pázsit (Beépített vízelvezető pontokkal van ellátva, mely a 60liter / perc vízelfolyást biztosítja, ne zárjuk le a műfű alatti területet geotextíliával.)

Műfű teraszra vagy erkélyre történő telepítés esetén:
A felületnek megfelelő vízelvezetéssel kell rendelkeznie az esetleges hibákat, ki kell javítani.

Például, a repedéseket, fugákat feltölteni, mert idővel a használat során átüthet a műfű felületén az
egyenetlenség.

Ha jelenleg nem áll meg a víz sehol, nincsenek felületi egyenetlenségek, csak akkor telepíthető a műfű. Egyéb esetben a műfű alatti terület idővel bepenészedhet, beposhadhat. Illetve a felületi egyenetlenségek idővel átüthetnek a műfüvön, ezzel rontva az összképet és a műfű hátoldalának sérülését, idő előtti kopását is okozhatja.

A fentiek miatt is nagyon fontos a műfű helyes telepítése!

További fontos információk a belga vagy holland pázsit műfű telepítés, lerakás előtt:

Tilos geotextíliát tenni a műfű alá! Amennyiben sima beton a felület, akkor javasoljuk beton impergnáló
folyadékkal átkenni a felületet.

Tilos a műfüvet “telibe” leragasztani. Nem kötelező a ragasztás, ha szélek megfelelően “súlyozva”
lesznek. Pl. Kaspókkal, kerti bútorokkal…stb. De ajánlott, hiszen hosszú távon óvja a műfű széleit a
ragasztás.

A telepítést, és a műfű ragasztása a vízelfolyás irányával megegyezően (!!!) kell elvégezni.Tilos a műfüvet a
vízelfolyás irányára keresztbe fektetni. A szálirány egyezzen meg a vízelfolyás irányával!!

A ragasztást SZAKASZOSAN a széleken, min. 20-30cm szélesen ragaszt, 5cm kimarad, hogy tudjon
szellőzni, elfolyni a víz. El kell kerülni, hogy egy öblöt (zárt keretet)
készítsünk.

A műfű ragasztásához a speciális, kültéri UV- és fagyálló műfű ragasztót használjuk (Kapható a mufuaruhaz.hu
webáruházban!) , kerüljük a sima sziloplastot egyéb utángyártott műfű ragasztót.

 Műfű illesztése , vágása:

Amennyiben szakszerűen és precízen végezzük el az illesztést, szinte láthatatlan lesz. Ehhez viszont elengedethetetlen a műfű vágókés (fekete pengélyű, éles snitzer. A műfű ollóval NEM vágható.)

Használjunk inkább szélesebb, 30cm széles műfű illesztő szalagot, amire a műfű ragasztót kenjük fel. Húzzuk el egy alacsony fogas glettvassal a ragasztót. 

Ez a legbiztosabb megoldás, a feszes és az extrém hőségben is stabil illesztéshez. 

Az öntapadós, vékonyabb műfű illesztő szalag sajnos elengedhet, nem elég stabil.

A láthatatlan illesztés precíz és alapos munkát igényel, de nem lehetetlen feladat.

Ne felejtsük el a műfű telepítés után alaposan felborzolni (körkörös mozdulatokkal) a műfű seprű, de inkább kefe vagy a műfű karbantartó gép segítségéveel. 50m2-es területig tökeletes választás az OBI -ban kapható Einhell műfű seprű gép.

További informació műfű vásárlása a webáruházban: Műfű Áruház – Műfű Outlet Webshop

Az EREDETI Műfű Outlet Kft. 

Video műfű lerakáshoz 

Műfű telepítése – Hogyan kell a műfüvet telepíteni? Mi a rétegrend?

Nézd meg ezt a rövid műfű lerakás videót,  ne kövesd el a piacon elterjedt rossz berögződéseket, végezed el a telpítést az itt bemutatott műfű alépítmény rétegrend szerint. Kerüld el, hogy 1-2 éven belül újra kelljen kezdeni az egész telepítést!

Műfű telepítés – műfű lerakás: Hogyan kell a műfüvet HELYESEN telepíteni?

Ha bővebb információra van szükséged a műfű lerakásával kapcsolatban, akkor a lent található „Letöltöm az Útmutatót” gombra kattintva töltsd le az ingyenes műfű telepítési útmutatót, vagy ha lenne még kérdésed, nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot. De a vásárlás után további tájékoztatót küldünk majd arról, hogy mire kell különösen figyelni, a holland műfű lerakása előtt, közben és után. 

Akkor is szívesen állunk rendelkezésedre, ha nem tőlünk vásárolod a műfüvet! 🙂 

És itt egy link, ha csak a  Műfű takarítási tippek útmutatót szeretnéd letölteni,hasznos infók vannak benne, hogy hogyan kell a műfüvet tisztítani.  

Maradok továbbra is tisztelettel: 

Básty Noémi – Műfű Guru – Műfű Outlet Kft.

Te is inkább magad végeznéd el a műfű telepítést?

A GYIK fül alatt, számos, a telepítéssel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésre adunk választ, de akár le is töltheted az oldalról az ingyenes műfű telepítési útmutatót is. Ezenfelül minden, a műfű lerakásával kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolunk, csak vedd fel velünk a kapcsolatot!

0
  0
  Kosár
  Üres a kosaradVásárlás